Kesintisiz güç kaynağı (UPS) nedir? Herhangi bir elektrikli sistemin çalışmaya devam etmesi için ihtiyaç duyulan bir kaynak paneli adı verilebilen kesintisiz güç kaynağı yani UPS açılımının ne olduğu da ayrı bir merak konusu olmuştur. UPS ne demek sorusuna acil bir şekilde cevap verecek olursak İngilizce olarak unninterruptible Power Supply kelime grubundan meydana gelir diyebiliriz. Elektrik enerjisi ile devamlılığınızı sağlayan ve çalışan herhangi bir sistemin enerji kesintisi gibi bir durum ile karşı karşıya geldiği zaman çalışmaya devam etmesini sağlayan bir güç kaynağıdır şeklinde daha açık ve net bir açıklama yapılabilir.
Kesintisiz güç kaynağının en önemli işlerinden biri nedir diye soracak olursanız sistemlerde elektronik olarak söz konusu olan bir takım aksaklıklardan söz etmek mümkün olacaktır. Özel olarak endüstriyel alanlardan bahsedecek olursak bu tür aksaklıkların ve dolayısıyla da kesintisiz güç kaynağı (UPS) kullanımının en çok görüldüğü alanlardır diyebiliriz. Bu alanlarda genel olarak elektrikli motorlarla çalışan pek çok makine olduğundan söz edebiliriz. Bununla birlikte endüstriyel pek çok makine ve özellikle de en çok kullanılan makineler arasında yer alan kaynak makineleri güç sisteminde bir takım dengelerin zaman zaman da olsa bozulmasına yol açabilir.
Sonuç olarak son derece tek bir güç kalitesine bağlı olarak çalışan bu cihazlar bazen devrelerde bir takım sıkıntıların yaşanmasına da neden olabilir. Aslına bakacak olursanız bu son derece normal bir durumdur. Fakat yine de önlem alınmadığı zaman söz konusu olan cihazlar nedeniyle meydana gelen bu tür aksaklıklar özellikle de endüstriyel alanda son derece büyük bir soruna yol açabilir. Bu durumun esas nedenleri daha çok söz konusu olan endüstriyel makinelerin sebep olmuş olduğu çöküntüler ya da bir anda yükselme gibi ani değişimler olacaktır. Bu tip bir durum söz konusu olduğu zaman, cihazı bu ani değişikliklerden, çöküntülerden ve bir takım hasarlardan korumak nedeniyle kesintisiz bir güç kaynağına ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda bu kesintisiz güç kaynağı söz konusu olan cihazın çalışmaya devam etmesine de olanak tanır.
Kesintisiz güç kaynağı konusu ile ilgili olarak son derece önemli olan genel hatları tek tek ele alacak olan bu yazımızda; kesintisiz güç kaynağı (UPS) hakkında bir takım bilgiler vererek bu güç kaynağının ne gibi uygulamalarda ne tür bir yararı olacağından söz edeceğiz. Bunun yanı sıra kesintisiz güç kaynağının farklı özellikleri çerçevesinde de bir takım önemli unsurlarla birbirinden ayrılan farklı özellikleri olduğundan söz etmek mümkün olacaktır.
1. Kesintisiz Güç Kaynağı Ne İçin Kullanılır?
Kesintisiz güç kaynağı ne için kullanılır? Konusu özellikle de bilgisayar sistemleri ile ilgili olarak cevabını bulmaya hazırlanan bir sorudur. Bunun yanı sıra tıbbi cihazlar ve farklı pek çok alanda en çok da endüstriyel alanda işe yarayacak olan ve mutlaka kullanılması gereken bir cihazdır. Günümüzde elektrik enerjisinin son derece aktif bir şekilde kullanılmaya devam ettiğini ve içinde bulunmuş olduğumuz bu çağın bir gerekliliği olarak ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Hal böyle olunca da genel olarak elektrik üretiminin ve kullanımının hemen hemen her alanda mecburi bir şekilde kullanılmakta olduğunu da hesaba katacak olursak güç kaynağı kullanımının da kesinlikle bir zorunluluk haline geleceğinden söz etmek pek tabii mümkün olacaktır.
2. Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Hangi Alanlarda Kullanılır?
Kesintisiz güç kaynağı ne için kullanılır? Konusu özellikle de bilgisayar sistemleri ile ilgili olarak cevabını bulmaya hazırlanan bir sorudur. Bunun yanı sıra tıbbi cihazlar ve farklı pek çok alanda en çok da endüstriyel alanda işe yarayacak olan ve mutlaka kullanılması gereken bir cihazdır. Günümüzde elektrik enerjisinin son derece aktif bir şekilde kullanılmaya devam ettiğini ve içinde bulunmuş olduğumuz bu çağın bir gerekliliği olarak ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Hal böyle olunca da genel olarak elektrik üretiminin ve kullanımının hemen hemen her alanda mecburi bir şekilde kullanılmakta olduğunu da hesaba katacak olursak güç kaynağı kullanımının da kesinlikle bir zorunluluk haline geleceğinden söz etmek pek tabii mümkün olacaktır.
- Yayıncılık kuruluşları ve haberleşme alanında görev yapılan ofisler
- Tıbbi ölçüm merkezleri hastane ve laboratuvar gibi ciddi anlamda korunması gereken bilgilerin bulunduğu yerler
- Isıtma soğutma ve aydınlatma sistemleri
- Televizyonculuk sektörü ve sunucu odaları
- Otomasyon sistemleri ve bilgisayarlı üretim yapan yerler
- Büyük iş makinelerinin kullanıldığı fabrikalar
- Büyük eğitim kurumları
- Askeri Tesisler ve güvenlik alanında görev yapan yerler
Genel olarak UPS çözümleri olarak da adlandırılan ve kesintisiz güç sağlayan bu cihazlar, yukarıda sözünü etmiş olduğumuz yerlerde yaygın bir şekilde kullanılmakta ve ciddi anlamda ihtiyaç duyulmaktadır. Özel olarak da tıbbi merkezlerde kesintisiz güç sisteminin kullanılması hayati bir önem taşır. Mesela bu konuyu bir örnekle açıklayacak olursak bir diyaliz merkezinde pek çok cihaza bağlı bir yığın hasta mevcuttur. Bu tip bir yerde elektriklerin bir anlık bile kesilmiş olması ya da hastaların bağlı bulunduğu diyaliz cihazlarının bir anda farklı bir sebeple de olsa kısa devre yapıp çalışmaması gibi bir durum söz konusu olursa sonuçları ölüme kadar varabilir. Bu açıdan bakacak olursak kesintisiz güç sistemi kullanmak son derece büyük ölçüde gereklilik haline gelmiştir.
3. Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Kaç Saat Çalışır?
Kesintisiz güç kaynağı (UPS) kaç saat çalışır konusu ile ilgili olarak da pek çok konu bir takım kaygılar taşımaktadır. Cihazın elektrik enerjisi ile kopukluk yaşamasının ardından elektronik cihazların başına herhangi bir şey gelmemesi ve veri kaybı gibi herhangi bir durum ile karşı karşıya gelmemek adına elektrik enerjisinin aksaması sırasında meydana gelecek olan korumanın da ne kadar bir süre ile sınırlı olduğu ayrı bir merak konusu olarak karşımıza çıkar.
UPS kaç saat çalışır ya da kesintisiz güç kaynağı cihazı kaç saat çalıştırır gibi bir takım sorulara verilecek olan yanıt sadece belli bir zaman aralığı olamaz. Çünkü çok farklı güç kaynağı (UPS) çeşitleri söz konusu olacaktır. Aynı zamanda da bu kesintisiz güç kaynağının kaç tane bilgisayarı ya da cihazı beslediği ve kapasitesinin ne kadar olduğu veya yeteri kadar kapasitesinin olup olmadığı da ayrı bir konu olarak değişkenlik göstermesine yol açıyor.
Güç kaynaklarının ev için olanları adına elektrik enerjisinin kesilmiş olduğu an itibariyle ne kadar bir süre içinde enerji desteği sağlayacağı hakkında fikir yürütecek olursak bu ev tipi olan kesintisiz güç kaynağı tek bir cihazı besleyen bir güç kaynağı ise 10 dakikalık bir zaman zarfından söz etmek mümkün olur. Ancak bu konu ile ilgili olarak farklı değişkenlere bağlı olan bir güç tasarrufu ya da performansı söz konusu olduğu için net bir yanıt ne yazık ki veremiyoruz.
Sadece tahmini olarak fikir yürütmeye devam edecek olursak ev tipi bir kesintisiz güç kaynağının farklı birkaç cihazı da bir arada beslediğini göz önünde bulunduralım. Mesela bu kesintisiz güç kaynağı aynı anda hem bilgisayarı hem de lazer yazıcı veya fotokopi makinesi gibi herhangi bir makineyi daha besliyorsa 10 dakikalık bir süre için 5 hatta 3 dakika gibi bir zaman zarfından söz etmek daha doğru olacaktır.
4. Kesintisiz Güç Kaynağı Çeşitleri Nelerdir?
Kesintisiz güç kaynağı çeşitleri nelerdir? Genel olarak bir kesintisiz güç kaynağına ihtiyacı olan kişilerin araştırmakta olduğu bir konu olarak çok sık bir şekilde karşımıza çıkar. Güç kaynakları neye göre çeşitlenir sorusu da tam da bu noktada kafalarda belirebilir. Bu sebepten dolayı o konuya da hemen bir açıklık getirelim. Kesintisiz güç kaynakları kullanım alanları ve özellikleri bakımından çeşitli gruplara ayrılır. Pek çok elektronik devre ajanlarını bir arada bulunduran bu kesintisiz güç kaynakları için şu çeşitlerden söz etmek mümkün olacaktır;
- Kesintisiz güç kaynakları (UPS)
- AC/DC güç kaynakları
- Bilgisayar (PC) güç kaynakları
Güç kaynaklarının farklı özelliklerine göre ayrı ayrı değerlendirilebilecek olan çeşitlerinin üzerinden kısaca geçecek olursak; kesintisiz güç kaynağı (UPS) ile başlayabiliriz. UPS kesintisiz güç kaynağı, bu bağlamda elektrik enerjisinin olmadığı an için bir kurtarıcı ve koruyucu güç niteliği taşır.
AC/DC güç kaynakları denildiği zaman güç akımlarından söz etmek mümkün olacaktır. AC burada alternatif akım, DC ise doğru akım anlamında kullanılan kısaltmalardır. Doğru akımın tek yönlü olan enerji akışını alternatif akıma uyarlayarak cihazın sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlayan bir güç kaynağı olarak da AC/DC güç kaynağından söz edebiliriz.
Bilgisayar güç kaynağı ise bir ya da birkaç bilgisayarın ve bilgisayarla birlikte kullanılabilecek olan farklı bir takım cihazın bağlandığı bir güç kaynağıdır. Genel olarak bu güç kaynakları çok fazla aşırı derecede uzun saatler boyu enerji sağlamasa da enerjinin kesilmiş olduğu zamanlarda bilgisayara kaydedilmekte olan verilerin güvenliğini sağlar.
4. Kesintisiz Güç Kaynağı Fiyatları
Kesintisiz güç kaynağı fiyatları için tek bir belli rakamdan söz edemeyiz. Kesintisiz güç kaynakları, çeşitlerine ve dolayısıyla özelliklerine bağlı olarak farklılık gösteren fiyatlara sahiptir. Aynı zamanda daha farklı kullanım alanları için de pek çok kesintisiz güç kaynağı tipi kapasitesine ve bir takım özelliklerine bağlı olarak da fiyat değişikliğine gidebilir.
Farklı türde kesintisiz güç kaynağı ve benzer ürün bulmak için redsanelektrik.com web sitesi üzerinden inceleme yapmanızı tavsiye ederiz. Aynı zamanda fiyat bazında da en doğru fiyatları bu web sitesi üzerinden görebilirsiniz.